دیروز سالگرد درگذشت آیتالله خمینی، برای اولین بار پس از 20 سال با حواشی بسیار برگزار شد. حاشیههایی که به جرات میتوان گفت هتک حرمت سید حسن خمینی خبرسازترین آنها بود. نواده بنیانگذار جمهوری اسلامی که سالها ست به عنوان متولی حرم آیتالله خمینی میزبانی این مراسم را عهدهدار است، امسال اما سخنرانی اش به عنوان میزبان ناتمام ماند؛ گروهی با شعارهای "مرگ بر موسوی" و نواده روحالله، سید حسن نصرالله" مانع سخنرانی وی در مراسم سالگرد پدربزرگش شدند.
این عمل، که به اعتقاد بسیاری، از پیش تعیین شده و سازمان یافته بود، باعث شد تا سید حسن خمینی با بیان اینکه "مردم از این جمع اندک بیزارند" جایگاه را ترک کند و تنها تاسف بخورد که "مانعی ندارد، تنها 20 سال از رحلت امام گذشته."
آنچه شائبهها را در سازمانیافته بودن این اعمال افزایش میدهد، جمله محمود احمدینژاد پیش از سخنرانی حسن خمینی است. در زمان سخنرانی احمدینژاد، گروهی شروع به شعار دادن میکنند و حاضر به سکوت نیستند. اینجا است که وی خطاب به آنان میگوید: "صبر كنيد! هرچه فرياد داريد در ادامه بر سر مستكبران بكشيد."
این حرمتشکنیها، که به نظر میرسد به دلیل همراهی سید حسن خمینی با رهبران جنبش سبز در طول یک سال گذشته باشد، از سوی افراد و گروههای بسیاری محکوم شد.
مراجع تقلید، نمایندگان مجلس، احزاب و گروههای متعددی بیانیه دادند، نامه نوشتند، یادداشت گذاشتند و به هر شکل محکوم کردند رفتاری که در سالروز درگذشت رهبر انقلاب اسلامی با نواده اش شد.
برائت میجویم از جاهلان مقدس مآب و عالمان متهتّک
آیت الله بیات زنجانی از مراجع تقلید، در نامهای خطاب به سیدحسن خمینی با تقبیح اعمال گروهی اندک در روز درگذشت امام به دلجویی از وی پرداخته است.
در نامه او میخوانیم: یادگار عزیز امام عزیز! اینجانب به سهم خود برائت میجویم از ناآگاهان بیجیره و مواجبی که غافلانه خود را در برابر امام و حاملان اندیشههای او قرار دادهاند و برائت میجویم از هادیان این واقعه که حقیقتاً به رغم مدعیات وافرشان، از خط امام و اندیشههای اساسی جمهوری اسلامی دور افتادهاند. آن کس که راه امام را میشناسد به خوبی میداند که راه او، راه تعادل و توازن است و باید افراطیون را محکوم کرد و آنها را متذکّر شد. امام عزیز ما با تأسّی از امیرالمؤمنین علی ابن ابیطالب همانقدر از جاهلان مقدس مآب نگرانی داشت که از عالمان متهتّک بیمناک بود.
احزاب و گروهها و سازمانها نیز، هر یک به نوعی بیحرمتی نسبت به سید حسن خمینی را محکوم کردند.
روحانیت مستقل، مدافع حق و حامی مردم را تحمل نمیکنند
همچنین جبهه مشارکت ایران اسلامی، در نامه ای سرگشاده به مراجع تقلید و علما برجسته کشور نسبت به رفتارهای صورت گرفته در مراسم سالگرد درگذشت آیتالله خمینی و هتک حرمت خانواده و بیت وی اعتراض کرد.
در بخشی از این نامه که مشخصا 11نفر از مراجع تقلید را خطاب قرار داده، آمده است: اما اینک حیف و صد حیف که سی و یک سال پس از پیروزی این انقلاب و در بیست و یکمین سالگرد ارتحال بنیانگذار آن ، شاهد بروز بدعتهایی هستیم که نه تنها کیان انقلاب بلکه اساس آن یعنی اسلام عزیز و مکتب اهل بیت را نشانه رفته است.
در ادامه می خوانیم: حد اقل در یکسال گذشته همگان و از جمله حضرات آیات عظام و علمای اعلام شاهد هتک حرمت فراوان شان و آبروی مردم و سفک دمای مسلمانان بوده اند، اما آنچه در سالروز رحلت آیه الله العظمی امام خمینی (ره) توسط عده ای کاملا شناخته شده و سازمان یافته در قالب توهین به فرزند فاضل و با تقوای امام صورت گرفت نشانه جدی از اراده ای مخفی برای مرعوب ساختن و منکوب کردن بیوت مرجعیت و فقاهت که جز بر طریق حق ره نمی سپارند تلقی می شود. نظیر این حوادث در تاریخ صدر اسلام برای خانه نشین کردن اهل بیت مکرم پیامبر(ص) و انحراف در مسیر امامت به خوبی قابل رد یابی است .
به گمان ما این حادثه نه یک عصبیت سیاسی و نه یک خصومت جناحی و نه حتی رفابت بر سر قدرت است بلکه ریشه در دشمنی عمیق جریانی با روحانیت دارد که در چند سال اخیر با سوء استفاده از قدرت، به کرات نیت خود را آشکار کرده است و نشان داده است که وجود روحانیت مستقل، مدافع حق و حامی مردم را تحمل نمیکند.
دامنه خشونتخواهی و پردهدری در کشور رو به افزایش است
همچنین هتک حریم بنیانگذار انقلاب اسلامی و خانواده او، در بیانیهای دیگر از سوی مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم محکوم شد.
در بخشی از این بیانیه با اشاره به گسترده شدن دامنه "خشونتخواهی"، "فتنهانگیزی" و "پردهدری" در کشور آمده است: دیروز در حسینیه جماران چنان میشود، شب عاشورای حسینی سخنرانی فرزند معنوی امام و محبوبترین رئیس جمهور ایران بر هم زده میشود و امروز در سالگرد وفات امام راحل و در کنار مضجع او سخنرانی فرزند گرامی ایشان، حجت الاسلام و المسلمین حاج سید حسن خمینی قطع شده و نیمه تمام گذاشته میشود.
سيد حسن خمينی تاوان همراهی خود با ملت ایران را میپردازد
در بیانیهای دیگر، سازمان جوانان و دانشگاهيان حزب اعتماد ملی با اظهار تاسف از چنین رفتارهایی میآورد: متاسفانه شاهد بوديم مراسم باشکوه ارتحال حضرت امام (ره) در حالی برگزار شد که عده ای ساختارشکن، بارها و بارها به خود اجازه دادند که در سخنرانی نوه امام، حضرت حجت الاسلام و المسلمين سيدحسن خمينی، اخلال ايجاد کرده و در تلاشی مذبوحانه سعی در تخريب شخصيت سياسی ايشان کنند.
در این بیانیه با اشاره به این که سيد حسن خمينی تاوان همراهی خود را با ملت بزرگ ايران در فجايع تلخ سال گذشته اينگونه مظلومانه می پردازد، آمده است: وليکن به لطف خداوند، ملت بزرگ ايران امروز در سالگرد ارتحال امامشان، شاهد زدوده شدن نقاب عده ای قليل بود که چهره واقعی خود را در نقاب دفاع از انقلاب پنهان کرده بودند و البته در آن سيل عظيم و باشکوه شرکت کنندگان در مراسم بزرگداشت حضرت امام اقليتی بيش نبودند و بدين ترتيب چهره واقعی مخالفان امام به وضوح بر همگان مشخص شد.
عدهای کم شمار و پرشعار حرمت اماکن مذهبی را شکستند
در همین راستا، سخنگوی سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی اقدام عدهای هدایت شده را "موذیانه" توصیف کرد.
محمدرضا بزمشاهی ادامه داد: آنچه امروز در مراسم سالروز عروج امام امت رخ داد، نشان از حضور عدهاي كم شمار و پرشعار مي داد كه حتي ابتدایي ترين شئون اخلاقي و ديني را رعايت نکرده و با اعمالي نظير سوت زدن در مراسم عزاداري امام بزرگوار و نماز جمعه، ضمن شكستن شأن و حرمت اماكن مذهبي، مبادرت به توهين به نواده گرامي امام امت کردند.
قائم مقام این سازمان، سپس به حوادثی که سال گذشته پس از منتشر شدن فیلم پاره کردن عکس آیتالله خمینی رخ داد، اشاره کرد و گفت: آناني كه با مستمسك قرار دادن صحنه مشكوك و نامشخص پاره شدن تصوير امام خميني آن همه جنجال و غوغا به پا كرده و اشكهاي آنان مدام جاري بود، اكنون كه شاهد شكستن حرمت آرامگاه امام و بيت شريف ايشان هستند بايد مشخص كنند كه آيا آن موضعشان از روي احساسات ديني بوده يا براي رياكاري آن همه اظهار تأسف ميکردند.
نقش اساسی احمدینژاد در هتک حرمت از بیت آیتالله خمینی
علی مطهری با ارسال یادداشتی، این حادثه را یک حادثه تلخ و مخالف آرمانهای انقلاب اسلامی از جمله آزادی بیان توصیف کردو افزود: این یک حادثه از پیش طراحی شده بود که شخص رئیس جمهور در آن نقش اساسی داشت و میتوان گفت از سنخ مناظره انتخاباتی ایشان بود که زمینه فتنه را فراهم کرد.
وی در ادامه آورد: احمدینژاد مانند کودک یک خانواده شده که هرچه دیگران را اذیت میکند مورد تشویق قرار میگیرد.
مطهری با اشاره به این که درصدد دفاع از مواضع سید حسن خمینی نیست، پرسیده است: آیا اگر کسی به نحوه مدیریت بحران اخیر انتقاد داشت باید از صحنه انقلاب حذف شود و نباید حق اظهار نظر داشته باشد؟ شاید سید حسن دیروز میخواست انتقاداتی به موسوی و کروبی وارد کند. پس ابتدا حرف او را گوش کنیم، اگر قبول نداشتیم اعتراض کنیم و شعار بدهیم، نه اینکه از چند روز قبل تصمیم بر این باشد که به او اجازه سخن گفتن ندهیم.
پيروان راستين امام ساكت نخواهند نشست
از سوی دیگر، علی شکوریراد با ارسال یادداشتی به رسانهها حرکت عدهای که "به طور سازمان یافته در مقابل تریبون جای داده شده بودند"، را محکوم کرد و گفت :این گروه به حريم بيت امام تعرض كرده و در حالي كه هنوز بيست و یک سال از رحلت جانسوز آن امام بزرگوار كه با قيام خويش انقلاب اسلامي را پايه گذاري كرد نگذشته است، با نواده او رفتاري كردند كه در صدر اسلام پنجاه سال طول كشيد تا چنان كنند.
نماینده دور ششم مجلس در ادامه تاکید کرد: پيروان راستين امام ساكت نخواهند نشست تا نام و راه امام توسط كساني مصادره شود كه در زمان حيات امام راهي به سوي او نمي جستند و امام نيز هرگز آنان را محرم خود نميدانست.
دادستان با این حرکت ضدانقلابی برخورد کند
مجید انصاری اما نه در بیانیه و نامه، که پس از سوال خبرنگار، در مورد وقایع روز 14 خرداد اظهار کرده است: آنچه دیروز در برخورد با مراسم سالگرد امام و شخص یادگار امام رخ داد، نمایش اوج جهالت و سقوط اخلاقی و یادآور منطق کفار جاهلی در برخورد با پیامبر اکرم بود که پیروزی خود را در ناشنوا کردن مردم در مقابل حقایق میدیدند، زیرا از بیان آنها هراس دارند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه نباید حادثه دیروز را ساده انگاشت، اظهار داشت: جریانات مشکوک متاسفانه در برخی مراکز نفوذ کردهاند و در مراسم سال گذشته نیز شخصیتهای مورد احترام امام را مورد هتک حرمت قرار دادند. آنها میخواهند به دنیا القا کنند که دوران حرمت امام و بیت ایشان گذشته است. لذا این رفتار قطعا ضدانقلابی بوده است.
وی همچنین از مقامات و دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی خواست تا جلوی این هتک حرمتها که به اصول انقلاب نزدیک شده است، بایستند.
این رفتارها ریشه در مناظرات انتخاباتی سال گذشته دارد
محمدرضا تابش نیز با تاکید بر این که مساله هتک حرمت به سید حسن خمینی باید مورد پیگیری قرار گرفته و دست اندرکاران امر نسبت به آن پاسخگو باشند، خواستار عذرخواهی مسئولان امر از این سوءرفتارها شد و تاکید کرد باید تمهیداتی اندیشیده شود تا در آینده شاهد تکرار این نوع مسائل نباشیم.
او ادامه داد: البته این نوع بداخلاقیهای رفتاری ریشه در مسائل گذشته به ویژه مناظرههای انتخاباتی و مسائل به وجود آمده پس از انتخابات دارد. در آن مقطع هتک حرمتهایی در مناظرههای انتخاباتی نسبت به بزرگان و موثرین انقلاب رخ داد که متاسفانه واکنشهای درخوری از سوی نهادهای مسئول به آن نشان داده نشد.
دبیرکل فراکسیون خط امام معتقد است: حتی اگر مسئولان موافق چنین اظهاراتی نبودند اما هیچ برخورد سلبی و بازدارندهای هم نکردند. از این رو بیم آن میرود که دود این آتش دیر یا زود به چشم همه برود و در صورت تسری و تداوم آن، دیگر نه از تاک نشان ماند و نه از تاکستان.
عاملان هتک حرمت باید دستگیر شوند
در واکنشی دیگر، خباز، سخنگوي كميسيون اقتصادي مجلس، از قوه قضاييه در خواست كرد كه هر چه سريعتر به وظيفه قانوني خود عمل كند و افرادي را كه به سید حسن خمینی در روز 14 خرداد اهانت كردهاند، هرچه سريعتر شناسايي و دستگير كند.
وی روز 14 خرداد ماه امسال را غمبارتر از سالگردهاي دیگر دانست و گفت: روز 14 خرداد يكي از غمبارترين روزهاي سال است. چرا كه مردم ايران مقتداي خود را از دست دادهاند و به همين جهت بسيار اندوهگين هستند. اما امسال غم و اندوه مضاعف شد و مضاعف شدن آن زماني بود كه عدهاي اندك اجازه سخنراني به يادگار امام ندادند و اين اتفاق غمبار در كنار قبر ملكوتي امام و آن هم در حضور مسئولان عاليرتبه كشور و در پيشگاه امت حزبالله كه زير سايه هدايت روحالله به عزت رسيده بودند، رخ داد.
فاطمه شجاعی